طبقه بندی الیاف

الیافی که در صنعت نساجی مورد استفاده قرار می گیرد با توجه به منشاء آنها به دو دسته طبیعی و مصنوعی مورد استفاده قرار می گیرند.الیاف طبیعی به شکل لیف در طبیعت وجود دارند اما الیاف ساخت دست بشر با استفاده از موارد خام اولیه به واسطه روش های صنعتی تهیه می شوند.

الیاف طبیعی بر حسب منشا طبیعی آنها به سه گروه گیاهی، حیوانی و معدنی تقسیم می شوند

  1. الیاف گیاهی : از طریق کاشتن تهیه می شوند و پایه شیمیایی سلولزی دارند. ماده اولیه گیاهان است و به گروه هایی فرعی مانند پنبه (دانه ای)، کتان و کنف (ساقه ای)، سیسال (برگی)، نارگیل (میوه ای)
  2. الیاف حیوانی: پایه شیمیایی پروتئینی دارند که قسمت عمده ساختمان جانداران را تشکیل می دهد. شامل پشم، ابریشم و الیاف مویی
  3. معدنی: آزبست که در اصطلاح عامیانه به پنبه نسوز یا کوهی معروف است و مصارف صنعتی دارد و در پارچه های ضد حریق به کار می رود و چون ممکن سلامتی را به خطر بیاندازد پس در اکثر کشورها ممنوع است.

الیاف ساخت بشر بر حسب ماده تشکیل دهنده الیافبه دو گروه اصلی تقسیم می شوند: 1- الیاف بازیافتی 2- الیاف مصنوعی

  • الیاف بازیافتی: ماده تشکیل دهنده این الیاف در طبیعت موجود است و فقط با بکارگیری عملیات شیمیایی و مکانیکی به شکل الیاف قابل استفاده در صنعت نساجی در می آیند. الیاف بازیافتی با توجه به ساختار شیمیایی مواد اولیه شان به دو دسته سلولزی (ویسکوزریون و استات) و پروتئینی (کازئین و زئین) تقسیم می شوند.
  • الیاف مصنوعی: ماده تشکیل دهنده از مواد شیمیایی است و به دست انسان ساخته می شود و به طور خالص در طبیعت یافت نمی شوند و طبیعت در فرآیند تولید و ساخت آن تاثیر ندارد و به پنج دسته پلی آمید (نایلون و پرلون)، پلی استر(تریلن و داکرون)، پلی اولفین ها (پلی اتیلن و پلی پروپیلن) و پلی اورتان ها (لایکرا)
  • الیاف غیر ارگانیک: الیاف فلزی، شیشه، کربن و سرامیک

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

پیمایش به بالا
به بالای صفحه بردن